עורך דין ידועים בציבור

מיהו ידוע בציבור?

ידועים בציבור הם מי שחיים עם בן או בת זוג תחת קורת גג אחת ומנהל איתו משק בית משותף וחיי אישות. זוהי מערכת יחסים בין שני בני אדם המרגישים מחוייבות האחד למשנהו, ויוצרת עקב כך זכויות הדדיות ברכוש ובזכיות אחרות.

בשורה של פסקי דין נקבעו בבתי המשפט ההלכות לענין ” ידועים בציבור”. היטיבה לרכזם חברתי כב’ השופטת גליק בתמ”ש [ת”א] 12710/09 מיום 16/03/10 [פורסם במאגרי המידע] כדלקמן: “כידוע, קבעה הפסיקה כי הגדרת בני זוג כידועים בציבור קשה כ”קריעת ים סוף”.

ראה בעניין זה ע”א 621/69 נסיס נ’ יוסטר פ”ד כ”ד(1) עוד נקבע בפסיקה כי תנאי הסף המצטברים של חיי משפחה וניהול משק בית משותף הם תנאים מהותיים לקביעה העובדתית כי בני זוג היו בחזקת “ידועים בציבור”. ראה: ע”א 6434/00 דנינו נ’ מנע פ”ד נ”ו(3) 683.

כן נקבע כי שאלת קיומם של תנאים אלה, מן הראוי שתיבחן על פי קריטריונים סובייקטיבים. ראה ע”א 107/81 אלון נ’ מנדלסון פ”ד מ”ג(1) 431.

ועוד נקבע בפסיקה כי גם אם ייקבע שבני זוג חיו כ”ידועים ציבור” אין משום החלה של חזקת השיתוף עליהם, ואין להסיק כי רכוש שנרכש ע”י מי מהם בנפרד, רכוש משותף הוא, וכי כדי שיקבע שתחול הלכת שיתוף לגבי רכוש נפרד כזה – יש להוכיח כוונת שיתוף מפורשת. ראה ע”א 52/80 שחר נ’ פרידמן פ”ד ל”ח(1) 433.

הפסיקה הוסיפה וקבעה כי “ההבדל בין זוג נשוי לבין זוג הידוע בציבור כנשוי הוא, לצורך שלפנינו, רק בכך שרובץ נטל הוכחה כבד יותר על מי שמנסה להוכיח את כוונת השיתוף בנכסים של הזוג הידוע בציבור”.ראה ע”א 52/80 שחר נ’ פרידמן (שם). ע”א 4385/91 סלם נ’ כרמי פ”ד כ”א(1) 337.

“נטל השכנוע להוכחת קיומם של יסודות אלה, במערכת היחסים בין התובע למנוחה בתקופה הרלבנטית, מוטל כל כולו על התובעת” (ת.ע. (ת”א) 7690/99, טרבס נ’ יוגב-גורן ואח’ [פורסם בנבו] דינים משפחה, ב, 66; ע”א 714/88 שנצר נ’ רבלין מה(2), 89).

השאלה האם הוכחה כוונת שיתוף היא שאלה שבעובדה. ההכרעה נבחנת בהתאם לאומד דעתם של בני הזוג, בהתאם להסכמתם (המפורשת והמשתמעת) וכן לנסיבות חייהם בכלל, ולמהות הנכסים עליהם מבוקש להחיל את השיתוף, בפרט.

בבג”צ 4178/04 מיום 13/12/2006 [פורסם במאגרי המידע] [פורסם בנבו] נאמר מפי כב’ הנשיאה בייניש: “הכבדת הנטל על הטוען לשיתוף נכסים בין בני-זוג ידועים-בציבור, נובעת מהמשמעות שעשויה להיות להעדר הנישואין ביניהם.

לעיתים, בני-זוג מקיימים חיי זוגיות משותפים ללא אקט פורמאלי של נישואין מתוך בחירה שלא למסד את הקשר הזוגי ביניהם, להבדיל ממקרים בהם העדר הנישואין נובע ממניעות להינשא זה לזו.

במקרים אחרים, עשוי הדבר להעיד על ארעיות הקשר או על היותו בלתי מחייב, באופן השולל קיומה של כוונה לשיתוף רכושי.

יש, אפוא, להתחשב בכל מקרה ומקרה בטיב הקשר הזוגי, בנסיבותיו ובכוונות המונחות בבסיסו, תוך בחינת האפשרויות שעמדו בפני בני-הזוג למיסוד הקשר הזוגי מחד-גיסא ומידת האפשרות של כל אחד מבני-הזוג לניתוק הקשר מאידך-גיסא.

יש ליתן משקל נכבד לאוטונומית-הרצון של בני-הזוג בעיצוב הקשר הזוגי ביניהם ובקביעת ההסדר הרכושי החל על נכסיהם.

זאת, בכפוף לעקרון תום-הלב המחיל על המערכת ההסכמית – המפורשת או המשתמעת – בין בני-הזוג ערכים של צדק, יושר, הגינות ושוויון (ראו: ש’ ליפשיץ הידועים בציבור בראי התיאוריה האזרחית של דיני המשפחה (תשס”ה) 159-157; כן ראו והשוו: רע”א 8256/99 פלונית נ’ פלוני ואח’, פ”ד נח(2) 213, בפיסקאות 23-22 לפסק-דינו של הנשיא ברק).

מוניטין ונכסי קריירה

הפסיקה הכירה בנכסי קריירה /מוניטין/ כושר השתכרות, כולם שמות שונים לאותו דבר, כנכס בר חלוקה.

גם נפסק לא אחת, כי חזקת השיתוף חלה על נכסי קריירה לרבות מוניטין אישי. פסק הדין המוביל והמרכז את הסוגיה החדשה והמסובכת הוא בע”מ 4623/04 פלוני נ’ פלונית מיום 26/08/07 [ פורסם במאגרי המידע] [פורסם בנבו].

בעניין זה, ציינה כב’ הש’ מימון בתמ”ש (י-ם) 5704/01:”אם יהיה מקום להכיר במוניטין או כושר השתכרות כנכס יהיה זה בנסיבות בהן נוצר אי שוויון זועק ופגיעה קשה באחד מבני הזוג, שכן אותו בן זוג אשר תמך כלכלית בבן הזוג רוכש המוניטין או כושר ההשתכרות, דאג לצרכי הבית והילדים-לא רכש מקצוע לעצמו, ולאחר שבן הזוג האחר רכש את המוניטין או כושר ההשתכרות נטש אותו בן זוג את בן הזוג התומך-כי אז יש לראות במוניטין או בכושר ההשתכרות נכס משותף ולחלקו בין בני הזוג”.

עורך דין ידועים בציבור

רבות ורבים חולמים על חתונה כבר מגיל צעיר, אולם בבגרותם החלום הזה נגוז והם מעדיפים חיים משותפים ללא נישואים פורמליים. לכן הסטטוס של ידועים בציבור הפך לרווח יותר ויותר. באופן טבעי עם ריבוי התופעה הזו מתעוררות שאלות מהותיות באשר לזכויות שצוברים ידועים בציבור במהלך השנים. 

וכאשר מתחילות הבעיות בזוגיות, ונפרדים צצות שאלות באשר לזכויות שנצברו במהלך הקשר הזוגי. בשונה מנישואין, ששם עם ברית הנישואין כל מה שנצבר במהלך השנים הינו משותף, אלא אם הצדדים קבעו אחרת, הרי שבמצב של ידועים בציבור על הצדדים להוכיח את קיומן זכויות כאלה ואחרות. עורך דין ידועים בציבור יכול לסייע בהוכחת זכויות אלו. 

מדובר בסוגיה מורכבת ופתלתלה מלאת מוקשים קטנים וגדולים ולכן רק ניסיון וידע משפטי יכול להביא ניצחון משפטי גדול. זהו עוד אחד מתחומי ההתמחות של עו"ד ארתור גורביץ העוסק בתחום מעל 21 שנה. חשוב לזכור כי לא תמיד מה שנראה על פני השטח הוא חזות הכל, התוצאה הסופית נמצאת דווקא בפרטים הקטנים. 

עו"ד ידועים בציבור

עורך דין ידועים בציבור – מדוע חשוב להיעזר בו למיצוי זכויותיכם?

* ייעוץ מקיף – השירות הבסיסי של עורך דין ידועים בציבור הוא שיקוף המציאות בפני הלקוח. באופן טבעי יש לא מעט סימני שאלה בסוגיות משפטיות שונות הקשורות לחיים משותפים ללא חתונה, התלבטויות וגם רצון להגן על אינטרסים חיוניים מפני כל תרחיש עתידי אפשרי. הייעוץ כולל מתן סקירה מקצועית לסוגיות העולות מתוך המקרה הפרטי שכל אחד ואחת, תוך הפניית זרקור אל שאלות שהידוע או הידועה בציבור כלל לא חשבו עליהם. 

* הסכם חיים משותפים – עוד שירות רווח ומשמעותי במיוחד עבור זוגות שבוחרים לחיות יחד ללא חתונה הוא עריכת הסכם חיים משותפים החובק בתוכו גם הסכם ממון. הסכם חיים משותפים כולל התייחסות לגבי רכוש שכל צד מביא לפני תחילת הקשר ואותו הוא מבקש להחריג במקרה של פרידה, ההסכם מגדיר את תחילת הקשר הזוגי כידוע בציבור, והמועד המופיע בהסכם מהווה למעשה את היום הראשון שממנו והלאה יתחשבנו הצדדים בכפוף לתנאי ההסכם. ההסכם בא למעשה למנוע פגיעה או נזק כספי או כלכלי או רכושי במי מהצדדים. עצה חכמה: מה שלא שלך אל תתעקש לקבל. 

* עריכת צוואה – הסכם חיים משותפים מגדיר את רצונות הצדדים מה יקרה כל עוד הם בחיים לא ניתן לצוות להוריש דבר מה בהסכם החיים המשותפים. מוות כמובן מבטל באופן טבעי את ההסכם. צוואה מכילה הוראות של המצווה מה יעשה בעיזבונו לאחר 120 שנותיו. בדרך כלל רצוי לערוך גם הסכם חיים משותפים וגם צוואה או צוואה הדדית.

עו"ד ידועים בציבור – שירות בהתאמה מושלמת למאפייני החיים המשותפים הספציפיים

המפתח העיקרי לאיכות השירות של עורך דין ידועים בציבור הוא היכולת להתאים את השירות למאפיינים הספציפיים של כל זוג. לעו"ד ארתור גורביץ ניסיון של למעלה 21 שנה בתחום דיני המשפחה, ובפרט בטיפול בסוגיות שונות הקשורות לידועים בציבור. עו"ד גורביץ אמון על עריכת הסכמי חיים משותפים מדויקים ויעילים.

 
חייגו כעת למידע נוסף 054-7658944

לייעוץ ללא התחייבות עם עורך דין ארתור גורביץ השאירו פרטים!

עוד בנושא